Halens vann pris för årets kundupplevelse!

Det var under Nordic eCommerce Award som Halens kammade hem sitt pris.

Av 90 deltagande e-handelssajter tog Halens hem vinsten för årets kundupplevelse med motiveringen:

[quote align=”center” color=”#999999″]”Årets kundupplevelse går till den sajt som fick högst poäng i Mystery eShopper-undersökning. Vinnaren detta år har en riktigt genomtänkt sajt som inte bara arbetar med det som syns på ytan, utan även ser till att alla de små detaljerna är på plats och är väl fungerande. Dessa detaljer bidrar alla till att höja köpupplevelsen för kunderna. De har legat högt i topp samtliga år som vi har testat nätbutiker och i år lyckades de ta hem priset som Årets kundupplevelse.”[/quote]

Mystery eShopping är en väl beprövad metod för att mäta köpupplevelsen ur ett kundperspektiv. Genom att “testa” butiken genom hela köpprocessen erhålls en analys med förbättringspunkter som skall hjälpa butiken att öka sin omsättning.

Läs mer på http://nordicecommerceknowledge.se/award/ om motiveringen till vinsten.